Wat kunt u verwachten van een osteopathiebehandeling?

De eerste afspraak begint altijd met een uitgebreid intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt er naar uw klachten gevraagd. Een aantal vragen die ik als osteopaat stel zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe lang heeft u al klachten?’ ‘Wat zijn uw klachten?’ ‘Wat heeft u allemaal al geprobeerd om van de pijnklachten af te komen?’ Na deze intake volgt een lichamelijk onderzoek. Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Daarom kijk ik verder dan alleen de plekken waar u pijn heeft. Ik kijk naar het functioneren van uw hele lichaam. Ik kijk naar de beweeglijkheid van de wervelkolom. En naar de beweeglijkheid van gewrichten, de schedel en de organen. 
Na het onderzoek worden de bevindingen met u besproken.

Tijdens de vervolgbehandelingen zal de osteopaat de bij onderzoek gevonden bewegingsbeperkingen beïnvloeden. Dit betekent dat hij handgrepen uitvoert op het lichaam, veelal op andere plaatsen dan daar waar de klacht zich bevindt.

Omdat elke structuur van het menselijk lichaam onderzocht wordt, kent de osteopathie verschillende aspecten in de diagnostiek en behandeling:

Het pariëtaal aspect:
het bewegingsapparaat, gevormd door botten, spieren, gewrichten.

Het visceraal aspect:
de inwendige organen met hun bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.

Het craniale aspect:
de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de vliezen en het zenuwstelsel.

Hoeveel osteopathie behandelingen heb ik nodig?

De behandelfrequentie ligt beduidend lager dan die van andere behandelingsmethoden, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan de nieuwe bewegingswinst aan te passen. Dit komt doordat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan de nieuwe bewegingswinst aan te passen. De osteopaat geneest niet, maar heft de blokkades op die de genezing in de weg staan. Na een behandeling bestaat er een nieuw evenwicht in het lichaam. Ieder lijf heeft de tijd nodig om daar aan te wennen. Daarom komt het soms voor dat u iets meer last heeft van uw klachten direct na de behandeling.

De periode tussen de behandelingen kan variëren van 2 weken tot 3 maanden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Na 3 behandelingen moet er een vooruitgang geboekt worden in de klacht. Vaak zijn 4 á 5 behandelingen voldoende, maar dit is afhankelijk van hoelang de klacht bestaat en het soort klacht. Eén behandeling duurt 45-60 minuten.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

U heeft voor een osteopathie behandeling geen verwijzing van de huisarts nodig. 
In het belang van de behandeling kan het voor de osteopaat interessant zijn om bepaalde onderzoeksgegevens te kennen. In een dergelijk geval zal er in overleg contact worden opgenomen met de huisarts.