Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeskunde waarbij met de handen de klachten worden verholpen door de normale lichaamsfuncties te herstellen De osteopathie gaat ervan uit dat alles in het lichaam goed moet kunnen bewegen zoals spieren, botten, zenuwen en organen. Een osteopaat maakt in feite los wat vast zit. Dit doet hij door zachtjes te duwen en te trekken. Lichamelijke structuren zoals gewrichten, spieren en organen, die in hun beweeglijkheid verstoord zijn, worden zo soepel gemaakt. Apparaten of medicijnen komen er niet aan te pas. De behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De resultaten van osteopathische behandelingen zijn veelbelovend. Mensen die onvoldoende baat vonden bij andere behandelingen, werden vaak wel geholpen door osteopathie. Vaak komt een osteopaat in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Als er bijvoorbeeld gezegd is: ‘met deze pijn moet u maar leren leven’. Dat kan over allerlei klachten gaan: rug- en nekklachten, klachten na whiplash, hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten.

Osteopathie is een alternatieve, manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen van gewrichten en weefsels in het algemeen. Een goede beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Bij 30 tot 50% van de patiënten die de huisarts bezoekt met lichamelijke klachten wordt geen onderliggende ziekte als oorzaak gevonden.

Wat doet een osteopaat?

Als er ergens in het lichaam spanning zit, wordt de beweeglijkheid minder. Dit kan pijn of functieverlies veroorzaken. Een osteopaat weet welke weefsels met elkaar in verbinding staan en hoe ze elkaar beïnvloeden. Daar waar de meeste spanning zit, wordt dat met zachte technieken losgemaakt. De werkwijze is holistisch. Dat betekent dat het hele lichaam onderzocht wordt. Een osteopaat weet welke weefsels met elkaar in verbinding staan en hoe ze elkaar beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw nek, dan worden ook uw bekken, enkels of lever onderzocht.

Osteopaten gaan er van uit dat bewegingsverlies van onder andere botten, organen en delen van de schedel een aandeel kan hebben in het ontstaan van lichamelijke klachten. Bewegingsverlies kan ontstaan na onder andere een val, operatie, bevalling, langdurige emotionele stress of infectie. 

Is osteopathie veilig?

Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit anatomie, fysiologie, embryologie en neurologie. De osteopaat behandelt ook kinderen, baby’s en zwangere vrouwen. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Een osteopaat weet vaak een oorzaak en oplossing te vinden voor medisch onverklaarbare klachten. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Dat deze holistische manuele benaderingswijze heel effectief is blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat wordt verricht binnen de osteopathie. Door de mens als één geheel te zien en te behandelen zien we ook dat niet alleen de klacht verbetert waar de patiënt voor komt maar dat ook de andere lichamelijke klachten verbeteren of verdwijnen. De algehele gezondheidstoestand verbetert vaak na osteopathische behandeling: pijn en ongemak verdwijnen en mensen gaan beter slapen, kunnen meer en langer bepaalde activiteiten doen (werk, sport, hobby) en de psychische toestand verbetert.

Welke effecten heeft osteopathie?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de holistische werkwijze van de osteopathie zeer effectief is. Door de mens als één geheel te zien en te behandelen zien we ook dat niet alleen de klacht verbetert waar de patiënt voor komt maar dat ook de andere lichamelijke klachten verbeteren of verdwijnen. De algehele gezondheidstoestand verbetert vaak na osteopathie behandeling: pijn en ongemak verdwijnen en mensen gaan beter slapen, kunnen meer en langer bepaalde activiteiten doen (werk, sport, hobby) en de psychische toestand verbetert.

Voor welke klachten kan ik naar een osteopaat toe:

  • (Chronische) gewrichts- of spierklachten van rug, nek, schouder, heup en ledematen
  • Bekkenklachten, ook tijdens of na zwangerschap
  • Posttraumatische klachten
  • Sportblessures
  • Maag en/of darmklachten (o.a. maagzuur, prikkelbaardarmsyndroom, obstipathie)
  • Buikpijn
  • Klachten na whiplash
  • Verschillende hoofdpijnklachten (o.a. migraine, spanningshoofdpijn, (recidiverende) voorhoofdsholteontsteking (sinusitis))
  • Duizeligheid
  • Hyperventilatie
  • Vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen
  • Onbegrepen lichamelijke klachten

Kan een osteopaat ook kinderen en baby's helpen?

Door de totale kijk en de zachte behandeltechnieken is osteopathie ook zeer geschikt voor baby's en kinderen. Geforceerde technieken of ‘harde manipulaties’ horen niet thuis in een behandeling osteopathie bij baby's of kinderen. De oorzaak van stoornissen kan zeer verschillend zijn. In onze praktijk zijn we gespecialiseerd in de behandeling van klachten zoals refluxklachten, slikstoornissen, onrustige kinderen, darmkrampjes, slaapstoornissen, voorkeurs-houdingen, excessief huilen e.d. Ook kinderen met uiteenlopende indicaties zoals stoornissen in motorische of cognitieve vaardigheden (gedragsstoornissen, concentratiestoornissen e.d.) en algemene problematiek (obstipatie, hoofdpijn, recidiverende infecties e.d.) zien we regelmatig voor een consult.